Ordlista

Posted on : September 13, 2017 |post in : |Comments Off on Ordlista |

Det kan vara svårt att förstå alla ord, speciellt om du är nybörjare och novis på Yu-Gi-Oh. Vad som förekommer dels på korten men också när det spelas, och då framför allt i turneringar. Då kan det vara bra att ha en ordlista med sig, eller försöka lära så många ord som möjligt.
När du väl har börjat spela och satt dig in i allt, kommer du att lära dig de flesta orden ändå. Det är de engelska orden som används när du spelar och byter kort.
Ett tips om du är nybörjare, är att gå och se på när andra spelar, dels via turneringar, men det finns Yo-Gi-Oh klubbar lite varstans i Sverige. Annars finns det många klipp på Youtube, du kan titta på med mera. Vi önskar dig lycka till här från Dark Illusion!
#
3 vs 3 Team Tournament – Är en special turnering där varje lag består av tre spelare, och spelar mot andra som består av tre lagmedlemmar.
Varje lag och varje medlem har en Duell lista A, B och C. När två lag möts så är det Duell lista A mot A som möts, sedan duell lista B mot B, för att avsluta med duell lista C mot C.
Det första laget som har två av deras tre spelare som har vunnit sina matcher, vinner hela matchen denna runda. För att gå vidare i turneringen.
A
Advanced Format – I en Advanced Format turnering, är det att vissa kort som har vissa restriktioner, som man hittar på Forbidden and Limited listan. Om ett kort är förbjudet (forbidden), kan du inte spela med det i din Advanced kortlek. Är kortet Limited, kan du bara spela med en kopia av det kortet, men du kan spela upp till två kort av samma kort som finns med på Semi-Limited kortlistan.

Attack of the Giant Card! – Dessa evenemang är i stora format och är populära bland de mest duktiga spelarna. De är oftast vanligtvis en normal Advanced Format turnering, men med mycket stora och exklusiva priser.

B
Battle Pack – Battle Packs är Yu-Gi-Oh:s special kortlek för att kunna användas i speciella Battle Pack turneringar.
Battle Pack Tournament – Är turneringar där speciella konstruerade Battle Pack kortlekar finns. Dessa turneringar kan vara uppdelad i två klasser: Battle Pack – Sealed Battle Pack och Battle Pack – Booster Draft turneringar.

Booster Draft – Booster Draft turnering är en special turnering, där varje spelare skiftar genom att välja kort från en nyligen öppnad Booster Pack kortlek. För att sedan bygga en kortlek av dessa kort, som man sedan tävlar med.
I början sitter alla runt ett bord med ett visst antal oöppnade paket med kort. Alla spelare öppnar var sitt paket och väljer ett kort för att behålla. När valet är gjort skickas paketet med korten, vidare till den som sitter sidan om. Detta håller man på med tills det inte finns några kort och oöppnade paket kvar. Därefter skapar var och en av spelarna sin tävlings kortlek, som de senare använder i turneringen.
Booster Pack – Är kortlekar med Yo-Gi-Oh kort som är blandade med kort som är både är speciella och med andra kort. Korten är helt slumpmässiga. Dessa lanseras med jämna mellanrum.
C
Card Binder – En pärm med plastfickor, där du förvara dina kort för att visa upp vilka Yu-Gi-Oh samlarkort du har.
Card Sleeves – Plastfickor du förvarar dina kort och för att framför allt skydda dina kort medan du deltar i en match eller vill byta kort.
Common Card – Det är de mest vanligaste korten bland Yu-Gi-Oh:s samlarkort. Och har inte plastfolie på korten.
COSSY – KonAmi´s Card Game Official Tournament Support System i KonAmi´s globala raknings system för Yu-Gi-Oh. I COSSY kan spelare följa sina prestationer i sanktionerade turneringar. Ditt COSSY ID identifierar vem du är som spelare i turneringar och COSSY ID kort finns det möjlighet att få tag i Konami´s officiella turnerings butiker.

D
Deck – Det är den kortlek med minst 40 kort som används vid spel. Andra kortlekar som man också har vid spel är: Side Deck och Extra Deck, som erbjuder lite större urval vid spel.
Deck Box/Case – Är en låda eller ask som skyddar din eller dina kortlekar. Dessa lådor och askar är oftast tillverkade av kartong eller i plast.
Deck List – När en spelare börjar en turnering, kan en spelare bli ombedd att visa upp en lista på vilka kort som man har tänkt att använda sig av på turneringen. Då ska det vara en lista på alla kortlekarna – Main Deck, Side Deck och Extra Deck, och dessa kort får inte ändras under turneringen.

Dragon Duel – En turnerings program för unga spelare som är född efter ett speciellt år. Dragon Duel ger yngre spelare chansen att spela mot andra spelare i samma ålder, och för priser, i en trevlig och vänlig omgivning.
Duel – Duell är när två spelare möter varandra i ett Yo-Gi-Oh spel. Det gäller att vinna minst två av de tre duellerna, för att vinna matchen.
Duelist – Är en spelare som tävlar i en match.
Duelist League – Ett vanligt spelprogram för yngre eller nybörjare spelare. Denna går att få tag i KonAmi´s butik. Dessa turneringar består alltid av Swiss Round, som gör att en spelare aldrig blir utslagen från Duelist League. De spelare som är med i detta spelprogram kan delta i Dragon Duel turneringar och hamnar alltid i Duelist League. Genom att vara med i detta spelprogram får deltagarna ett exklusive speciell kundkort, för att kunna delta.
Duelist Pack – En speciell kortlek för spelare, och har hämtat bilder från Yu-Gi-Oh animerade serie eller Yo-Gi-Oh:s 5D´s. Varje kortlek innehåller 5 kort av de bästa spelarna att spela med, plus ett Tip Card (Tips Guide) med olika strategier och taktik, där man som spelare, får tips och råd samlat på et guidekort.
Duel Terminal – En Duel Terminal är en Yo-Gi-Oh arkad maskin. Duel Terminal innehåller speciella kort som får dispens varje gång någon spelar på den.
E
Event Manager – Är den person som ser till att allt fungerar som det ska på ett Yu-Gi-Oh evenemang. Om du har frågor angående evenemanget är det till denna person du ska ställa frågorna till.

G
Game Mat: Är en gummerad matta som spelarena oftast får, när de har deltagit i en turnering, ihop med nya kort med framtida populära karaktärer, monster med mera. Dessa mattor skyddar dina kort mot underlaget på bordet vid spel, och de är dessutom lätta att ta med sig.
Ghost Rare – Ett Ghost Rare kort har en regnbågsfärgad plastfolie prägling med sitt namn på kortet. Och kortets bild är i en unik 3D-dimensions hologram.
Gold Rare – Ett Gold Rare kort har bokstäver i guldfärg och en holografisk bild, och dessutom guldkant och andra guldfärger på kortets plastfolie.
I
Invite eller Invitation – Till vissa turneringar med hög nivå, som till exempel: World Championship Qualifier, kräver en spelare som har förtjänat en inbjudan till att kunna delta i en speciell turnering.
J
Judge – Frivilligare domare som hjälper och ser till att hela turneringen fungerar smärtfritt. De svarar på spelarnas frågor som rör spelet, kontrollerar och godkänner spelarnas Deck List, ser till att logistiken fungerar och ser framför allt till att spelarna följer reglerna under matcherna.
K KonAmi´s Official Tournament Store – Det är lokala butiker som KonAmi har godkänt att de får sälja Konami´s produkter, och kan också hålla i KonAmi´s turneringar. De får dessutom se till att godkänna och lägga till en spelare till COSSY rankningen. Dessa butiker kan också erbjuda deltagare exklusiva Astral Pack Boosters för att kunna delta i olika turneringar. Du kan gå in på KonAmi´s hemsida för att kunna hitta din lokala butik. Det finns butiker över hela världen.
L
Life Points – Life Points eller som de även förkortas till LP. Det är dessa poäng som spelarna kan hålla reda på vem som vinner i ett Yo-Gi-Oh match.
I en Yo-Gi-Oh match börjar varje spelare en duell med 8 000 Life Points. Sedan genom att spelarna duellerar, använder spelarna olika kort som graderar hur många Life Points som motståndaren förlorar. När en spelare har reducerat sin motståndares Life Point till 0, vinner spelaren.
Live Duel – En Live Duel är en duell där skådespelarnas röster från den animerade tv serien är involverade, för att helt enkelt underhålla publiken. KonAmi brukar erbjuda dessa evenemang under The North American World Championship Qualifier och ett urval av Yi-Gi-Oh! Championship Series.
Lokal Tournament – Är en lokal turnering som sker helt oberoende övriga turneringar, och arrangör är oftast den lokala spelbutiken. Dessa turneringar kan dessutom ske varje vecka. Nivån på turneringarna på lokal nivå kan variera. Och de som ha bjudit in till turneringar som är godkända av KonAmi´s kan ge en gåva, så som det exklusiva Astral Pack för spelare för att de har deltagit och spelat i turneringen.

M
Match – En match är bäst av tre set av dueller. När två spelare spelar mot varandra i en match, den spelare som får två vinster i duellerna, är vinnaren i matchen.
Match Slip – När du deltar i en stor turnering, rapporterar du dina resultat efter varje runda genom att fylla i en Match Slip (Match Rapport) med ditt resultat hur det gick i matchen. Din rapport kommer att bli levererad till det bord som du ska spela vid, av en domare under rundan, och det behövs en signatur av både dig och din motståndare, för att bekräfta vem som är vinnaren i matchen. Om du vill dra dig ur eller hoppa av turneringen innan turneringen är slut, behöver du också göra en Match Slip för att få lov att dra dig ur turneringen.
Mosaic Rare – Ett Mosaic Rare kort har fler olika färgade block likt mosaik, blandat över hela kortets plastfolie. Och det finns tillgängligt i Battle Pack 2: War of the Giant Booster Packs.
O
Open Dueling – Det är att man har dueller utanför en strukturerad turnering. Open Dueling ger dig möjlighet att välja vem du ska duellerar mot och när ni i så fall ska spela. Open Dueling områden finns oftast på de stora turneringarna, och är ett perfekt sätt och en stor chans att få spela i din egen takt och möta andra spelare som du kanske inte hade mött annars i en duell.
OTS Championship – The Official Tournament Store Championship eller som det också kan kallas för OTS Championship är en speciell hög-nivå evenemang, som hålls på Official Tournament butiker. Spelarna tävlar om att få vara med och tävla i ett OTS Championship Game Mat och för fram för allt en inbjudan till The World Championship Qualifier. Det går att läsa mer om detta på deras hemsida.
P
Pairings – Varje gång du deltar i en duell i en turnering, kan du titta i parnings lista, för att se vem du ska gå upp mot i en duell, i varje runda. I stora turneringar, skrivs dessa listor ut och blir uppsatta och du ser vilka motståndare du får som du ska duellera mot. Hitta ditt namn på lista och du ser vem du har parats ihop med och ska duellera mot. Du kan dessutom se vilket bord ni två ska sitta vid.
Parallel Rare – Ett Parallel Rare kort har plastfolie på hela framsidan på kortet. Delar av plastfilmen ser det ut som, att det finns parallella linjer i folien.
Pegasus Challenge – Pegasus Challenge evenemang är en lokal nivå turnerings program, där det finns guidelinjer för att kunna bygga sin egen kortlek. Varje utmaning gör att var och en av duellerna blir lite annorlunda. Då vänder och vrider du på reglerna och får på så sätt nya bra erfarenheter. Du hittar vilka lokala Pegasus Challenge evenemang som finns i din närhet på nätet.
Player Meeting – Det är ett möte innan turneringen börjar, där domare och eventuella andra informerar om turneringen. Vad som gäller och går genom regler och så vidare. Under Player Meeting (spelar möte) få alla spelare viktig information om turneringen, som deltagare är det därför viktigt att delta i dessa möten. Under dessa mötet sitter oftast spelare i alfabetiskt ordning.

Play Off – I en Swiss Round turnering, spelar spelarna om vem som kan få flest vinster på ett visst antal runder. När The Swiss Rounds turnering är över, och den spelare som har det bästa resultat i turneringen, fortsätter till Play Off:s. Där de sedan tävlar i Singel Elimination spel för att få fram en vinnare.
Promo Card – Är ett Yu-Gi-Oh kort som erbjuds till deltagarna, för sitt deltagande eller för sin prestation på evenemanget, eller inkluderas som ett bonus kort i någon produkt. Promo Card kan du få genom att ha förtjänat genom olika turneringar, så som till exempel Duelist League, vunnit ett evenemang som The Yu-Gi-Oh! Championship Serie eller fått med kortet i någon ”Special Edition Collecible Tin” produkt. Dessa kort finns det väldigt få av, vilket gör att dem är unika.

R
Ranking – COSSY Ranking talar om för dig hur du ligger till i dem sanktionera turneringar som du har deltagit i och hur du ligger till jämfört med andra spelare runt om i hela världen. Gå in på deras hemsida för att kolla din rakning om du har varit med i några turneringar. Du behöver ha ditt COSSY ID för att komma in på listan med rankningen.

Rare – Är ett kort som har ett präglat silver plastfolie namn och inrutad framsida med sin figur. Vissa Rara kort har en annan färg på folien och namnet. Dessa kort kallas för Custom Rare, och kan förtjänas via Duelist League.
Rating – När du tävlar i sanktionerade turneringar, kommer ditt utförande att bidra med alla dina prestationer över lag och hamnar i COSSY systemet. Du kan använda dig av COSSY för att kunna hålla reda på dina prestationer och framsteg som spelare, och jämföra din rankning mot andra spelare världen över.

Regional Qualifier – Regional Qualifier är för de spelare som spelar på hög nivå (Tier) turneringar, där spelare tävlar om att få förtjäna en inbjudan till deras World Championship Qualifiers, och dessutom fina exklusiva priser. Regionala tävlingar har hög standard och ställer mycket höga krav på sina spelare, genom att de kommer väl förberedda till turneringarna.
Registration – Registrerar sig inför en tävling, detta görs ett speciellt område i tävlings lokal och detta ska göras inom en viss tid. All sorts av betalning ska ha gjort innan du registrerar dig för turneringen. Det kan vara så att de högt rankade och spelare som spelar på hög nivå har ibland möjlighet att registrerar sig innan turneringen.
Vilket innebär att de inte behöver registrera sig när de kommer till tävlingen. Se alltid att du har koll på registrerings tiden. Registrerar du dig inte i tid kommer du att bli bestraffad genom, att din första match som du ska spela, kommer att räknas som att du hade förlorat den (Game loss). Registreringen sker alltid inom vissa tider!

Round – Turneringar spelar alltid ett visst antal rundor, och varje spelare spelar ett visst antal matcher per runda. Antalet rundor är olika men hänger ihop med antalet deltagare i turneringen. Vilket innebär ju fler som deltar ju fler blir rundorna!

S
Sanctioned – En spelares prestationer i en turnering räknas med i spelarens rakning på COSSY Rankninglist. Prestationer på turneringar som inte är sanktionerade räknas inte som en prestation enligt COSSY Ranking. Förutom de stora evenemangen är det bara om du deltar i en KonAmi Official Tournament Store som din prestation räknas och blir listad i rankningslistan.
Sealed Play – I Sealed Play turneringar, skapar du inte din egen kortlek från din hela samling av Yu-Gi-Oh kort. Utan du blir tilldelad med en Booster Packs – Structure Decks, eller andra förseglade produkter, och du följer evenemangets guidelinjer till att skapa en kortlek på platsen. Du får bara använda dessa speciella kort i turneringen.
Secret Rare – Ett Secret Rare kort har en regnbågsfärgad plastfolie försett namn, och ger en glittrande och gnistrande holografisk finish.
Single Elimination – I en Single Elimination turnering, innebär att så fort du har förlorat en match, är du inte med i turneringen längre.
Starter Deck – Det är en förkonstruerad kortlek som är designad för att introducera nya spelare till att samla och spela Yi-Gi-Oh. Start kortlekarna är till

för att kunna klara av att spela enkelt spel. Dessa kortlekar är inte slumpmässiga utan packas med vissa kort. En start kortlek med samma namn, ser alltså likadana ut, vilket innebär att alla har samma kort i sin kortlek.
Starter Deck Tournament – I en Starter Deck turnering, använder varje deltagare en start kortlek och duellerar andra spelare. Istället för att använda sig av en kortlek som spelaren själv har skapat, med hjälp av sina kort i sin samling.
Structur Deck – Är en förkonstruerad kortlek som är spelbar direkt från sin ask. Structur Decks är skapade runt ett specifikt monster eller en Yu-Gi-Oh karaktär. Precis som Starter Decks är inte dessa kort slumpvis utvalda, utan det är samma kort i en Structur Deck om den har samma namn.
Structur Deck Tournament – I en Structur Deck turnering, använder alla spelare av en sorts Structur kortlek som redan är strukturerad och får därefter plocka ut de kort spelaren vill tävla med. Istället för att spelaren använda kort från sin egen kortsamling.Super Rare – Ett Super Rare kort har ingen plastfolie på namnet, men kortet har en reflekterande och holografiskt finish över bilden.
Swiss Round – I en Swiss Round turnering, spelar spelarna för att se vem som kan tjäna flest vinster inom ett givet antal av Swiss Rounds. Förlorar du en match innebär inte att du blir utslagen, men den spelare som har tillräcklig med visst vinstantal kommer flyttas vidare till Play Offs.

T
Tag Duel – Tag Duel är dueller mellan två olika lag, som består av två spelare.
Tier 1 – Tier 1 evenemang är designade för vanligt spel. Fokuset ligger på att skapa en vänlig och rolig atmosfär för spelarna. Dessa event inkluderas i en Official Tournament Store nivå evenemang och Duelist Leagues.

Tier 2 – Tier 2 är designade för ett mer konkurrenskraftig spel. Dessa evenemang inkluderar i Regional Qualifiers, Dragon Duels, Yu-Gi-Oh! Trading Card Game Extravaganza, the Yu-Gi-Oh! Championship Series, World Championship Qualifiers och the World Championship.
Token Card – Vissa kort I Yu-Gi-Oh! Trading Card Game placerar monster på spelplanen som kan bli representerat av ett objekt utanför spelet. Spelare använder sin av Token Card för att representera dessa monster. Vissa Token Cards finns det möjlighet att få tag på där de säljer KonAmi produkter, som till exempel ”Legendary Collection 4: Joey´s World”.
Andra Token Cards kan ges bort på stora Yu-Gi-Oh! Events. På speciella KonAmi evenemang kan spelare ta foto på sig själv och med Yu-Gi-Oh tema i bakgrunden. För att kunna placera det som ett Token Card på spelplanen, och på så vis få ett mycket personligt Token Card.
Top Cut – Att bli Top Cut innebär att det är spelare som klaras sig i en Single Elimination Rounds som följs av en Swiss Rounds i en turnering. På Yu-Gi-Oh! Champion Series event, får den som blir Top Cut ett speciellt Game Mat.
Tournament Organizer – Varje Yu-Gi-Oh! Trading Card Game turnering har en Tournament Organizer som ser till att flyter på och fungerar under turneringen. I en Tournament Organizers arbetsuppgifter ingår förbereda parings listan för varje runda, se till att fixa lokal som går att spela i, och dela ut priser.
Trading Card Game – I en Trading Card Game turnering skapar spelarna en kortlek med kort de har bytt till sig eller samlat. Eftersom du väljer dina kort själv som du vill spela med, är dessa spel väldigt varierade och spelare kan skräddarsy sin egen strategi efter sin personliga spelstil.
Traditional Format – I en Traditional Format turnering, är vissa kort begränsade efter de korten som finns med på the Forbidden and Limited List. Är ett kort Limited, kan du bara spela en kopia i din kortlek, men du kan spela med två kopior om det är ett Semi Limited kort. Inga kort från är förbjudna spelas i Traditional Format.

U
Ultimate Rare – Ett Ultimate Rare kort har en gyllene plastfolie på namnet, precis som det täckandet folie på hela kortet, plus ram och andra element. Ultimate Rare kort är ofta ett alternativ till versionen som ett Ultra Rare kort.
Ultra Rare – Ett Ultra Rare kort har en gyllene plastfolie på sitt namn, och kortet har en reflekterande och holografisk finish. Ultra Rare är ett liknande kort till Super Rare, men Ultra har ett guldnamn stämpel, medan Super har ingen folie på sitt kortnamn.
W
Win-A-Mat – Single Elimination turneringar med bara 8 spelare. Win-A-Mat turneringar vara bara 3 rundor och vinnare får ett exklusive Game Mat.
World Championship – The Yu-Gi-Oh! Trading Card Game Word Championship hålls en gång per år, och utmanar top spelare från hela världen till att tävla för denna höga titel genom dueller. Denna turnéring kan man som spelare endast bli inbjuden till, och den inbjudan förtjänas genom att delta i olika World Champions Qualifier evenemang.
World Championship Qualifier – För att kunna spela i The Yu-Gi-Oh! Trading Card Game World Championship, behöver du antingen vunnit föregående års Championship eller förtjäna dig en inbjudan till turneringen genom att delta i någon av dessa tävlingar: Regional Qualifiers, Yu-Gi-Oh! Championship Series, Dragon Duels, OTS Championships, National Championships. Dessa är de med högsta nivån av tävling, och som hålls med högsta standars och Sportmanship.
Y
Yu-Gi-Oh! Championship Series – The Yu-Gi-Oh! Championship Series (YCS) som är en serie av stora turneringar som hålls av KonAmi i städer runt om i världen. Som ett tillägg till huvud turneringen som vanligtvis drar till sig mellan 600 och upp till 2 000 spelare, och detta under två dagar.
Men det finns alltid en massa av kortare offentliga event för spelare för att spela i ett Yu-Gi-Oh! Championship Series evenemang. I dessa offentliga events inkluderas: Dragon Duels, Win-A-Mat Tournaments, Structure Deck Tournaments, Battle Pack Tournaments, and Regional Qualifiers.
Yu-Gi-Oh! Extravaganza – Ett Yu-Gi-Oh! Trading Card Game Extravaganza pågår under en helg av KonAmi Public Event, inkluderande Regional Qualifiers, Win-A-Mats, Sealed and Draft turnering, och Dragon Duels är normalt erbjuden i samband med andra konvent eller evenemang, som till exempel Gen Con.

 


Theme Designed Bymarksitbd