Yu-Gi-Oh! Manga

Posted on : September 8, 2017 | post in : manga |Leave a reply |

Yu-Gi-Oh! är det japanska ordet för Game King (Spel Kung). Manga är det japanska ordet för ”fria bilder” och manga används för att beskriva tecknade serier. Karaktärerna i manga har speciella drag som typiska stora ögon, små munnar och stort hår. Färgerna på ögonen och håret kan vara i vilken färg som helst. Figurerna i mangan speglar känslor klart och tydligt, vilket gör att det inte går ta miste på vilket humör karaktärerna är på. Huvudena är oftast stora med oproportionerliga kroppar är också ett kännetecken för manga.

Idén om Yu-Gi-Oh! har skapats av Kazuki Takahashi och då med Yugi som huvudkaraktär. Då det handlar om han och hans vänner som bland annat duellerar mot de onda makterna. Striderna utspelar sig i olika dimensioner och Yugi med vänner gör allt för att det goda ska vinna.
Yu-Gi-Oh! började som manga i Japan 1996 fram till 2004. Hela Yu-Gi-Oh! konceptet har sedan vuxit sig stort och blivit en succé världen över. Det har blivit ett varumärke och då för att spridas i olika former som manga och anime serier. Mangan har helt och hållet fokus på Yugi Mutou då han använder spel som har designats av Pegasus för att kämpa mot de olika lömska skurkarna.
Svensk manga
Mangan kom till Sverige 2004 och då började det att publiceras mangaböckerna med Yugi och hans vänner som hade blivit översatt till svenska. Totalt har det blev 30 volymer som översattes av de 38 som finns på originalspråket. Översättningen gjordes av Magnus Johansson och utgavs av det svenska förlaget Bonnier Carlsen.
Sättet att läsa i japan är att börja läsa från höger till vänster. Detta koncept hade även de svenska manga böckerna anammat. Eftersom man inte vilja sig för mycket från original mangan.
När det gäller den svenska utgivningen av mangan så publicerade seriens första kapitel i tidningen Shonen Jump under senare halvan av 2004 och samtidigt utgavs de sju första volymerna av förlaget. 2006 utgavs volymerna åt

ta till tolv av Bonnier Carlsen och därefter försökte de ge ut en ny volym varannan månad fram till 2009, då den sista volymen gavs ut. Det går fortfarande köpa dessa volymer på olika webbsidor.

Den engelska versionen av Yu-Gi-Oh! manga blev släppt i USA och Kanada av Viz Media både som The Shonen Jump magasin och en individuell grafisk roman. Original namnen på de japanska karaktärerna har behållits bland de flesta av karaktärerna som exempelvis Yugi, Janouchi, Anzu och Honda.
Medan engelska namn är använda till de mindre kända karaktärerna, som till exempel Maximillion, Pegasus och för Duel monster korten. Det publiceras i sitt original format från höger till vänster och mangan är i övrigt stort sätt oförändrad.
Översättarna för mangan från japanska till den engelska versionen så var det Anita Sengupta för volymerna 1-7 och Dualis 1 och Joe Yamazaki för Dualist 2-24 och Millennium World. Något av innehållet har blivit reviderat i senare tryckningarna av de tidiga volymerna.
Viz släppte volymerna 1 till 7 av Yu-Gi-Oh! manga under dess original titel. The Dualist Kingdom och Battle City Arcs är släppt under titeln Yu-Gi-Oh!: Dualist medans The Egypt Arc är släppt som Yu-Gi-Oh! Millennium World. Sedan december 2007 har serien lagts ner efter fem långa år efter att ha getts ut på sidorna i tidningen Shönen Jump i Amerika.

Yu-Gi-Oh! R
Yu-Gi-Oh! R är illustrerad av Akira, en av de konstnärerna som har illustrerat original Yu-Gi-Oh! manga och under Takahashis övervakning. Yu-Gi-Oh! R är en spin-off från originalet av YU-Gi-Oh! produkterna med de flesta av samma karaktärer fast i ett helt nytt komplottspår. Denna utspelar sig på en plats mellan The Battle City Story Arc och The Millennium Word Story Arc. Yu-Gi-Oh! R mangan blev publicerad för första gången i Shueisha´s månatliga magasin V-Jump i april 2004.

Yu-Gi-Oh! GX
Yu-Gi-Oh! GX manga serien är en mangaanpassning av Yu-Gi-Oh! GX TV serien. Serien är illustrerad av Naoyuki Kageyama och skiljer sig från anime med en helt ny storylinje och nya monster. De har dessutom ändrat personligheterna bland några av karaktärerna.
Yu-Gi-Oh! GX manga serierna blev släppta i Nordamerika av Viz Media. Den blev en följetong i manga magasinet Shönen Jump och den började i januari 2007. Olikt de andra manga serier som har blivit följetonger i de andra tidningarna, så blev denna berättelse som ett kapitel av manga tryckt per nummer istället. Dessutom skiljer sig de engelskspråkiga upplagorna från original manga serien. De engelsk språkiga Yu-Gi-Oh! GX manga använder de engelskspråka animenamnen som är skapade av 4Kids Entertainment i USA.
Yu-Gi-Oh! 5D´s

Yu-Gi-Oh! 5D´s mangan började som en serie i dess motsvarighet i anime och debuterade i tidningen V-Jump Monthly Magazine från och med i augusti 2009. Den är skriven av Masahiro Hihokubo och Satour Masashi precis som GX manga och har olika historier med massor av olika monster.
Yu-Gi-Oh! ZEXAL
Yu-Gi-Oh! ZEXAL manga började som en serie i V-Jump Monthly Magazine den 18:e december 2010. Den börjades säljas innan motsvarigheten av anime fanns. I början av mangan så hade den samma innehåll som i anime. Men historien började skilja sig sedan åt och kommer sedan in på ett helt nytt spår och storylinje. Yu-Gi-Oh! ZEXAL serien är skriven av Shin Yoshida och illustrerad av Naohito Miyoshi och publicerad av Shueisha. Kazuki Takahashi övervakar också hela serien.
Yu-Gi-Oh! ARC-V
Yu-Gi-Oh! ARC-V manga börja som serie i V-Jump Monthly Magazine den 15:e augusti 2015. Serien är skriven av Shin Yoshida, illustrerad av Naohito Miyoshi och publicerad av Shueisha. Medan Duels är skriven av Masahiro Hihokubo medan Kazuki Takahashi övervakar hela serien. Precis som GX och 5D´s manga skiljer sig karaktärernas personligheter åt jämfört med anime. Detsamma gäller för storylinje och de olika monsters.
Detta var lite om manga som vi på Dark Illusion försöker förklara för dig. Vad och vilka detaljer det skiljer sig mellan de olika manga som det finns inom Yu-Gi-Oh!. Det finns fortfarande flera andra manga som publiceras och handlar om andra karaktärer. Dessa ges ut på svenska, engelska och japanska, bara för att nämna några språk, om du skulle vilja läsa något annat än Yu-Gi-Oh!

Comments are closed.
Theme Designed Bymarksitbd